Nabídka předmětů profilové části maturitní zkoušky
Obor: 65 – 41- L/01 Gastronomie
Povinné zkoušky:
Nepovinné zkoušky:
žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky
Ústní zkouška – tematické okruhy Hotelový a restaurační provoz
Ústní zkouška - tematické okruhy Odborné ekonomické předměty
01. Základy tržní ekonomiky
02. Dlouhodobý majetek a jeho účtování
03. Odpisy majetku a jejich účtování
04. Zásoby, skladování, inventarizace a účtování zásob
05. Bankovnictví a účtování na finančních účtech
06. Marketing
07. Management organizací
08. Platební styk, úvěrové služby, účtování úvěrů
09. Podnikání právnických osob, účtování na kapitálových
účtech
10. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, účtování na
výsledkových účtech
11. Účetní doklady, význam a funkce účetnictví
12. Národní hospodářství a makroekonomické ukazatele
13. Mzdy a jejich účtování
14. Personální práce, komunikace
15. Podnik a jeho postavení na trhu
16. Právní úprava podnikání fyzických osob
17. Daně a jejich účtování
18. Pojišťovnictví
19. Finanční trh
20. Produkt, cena
21. Daňová evidence
22. Podnikání, podnikatelský záměr
23. Distribuce a propagace
24. Kalkulace
25. Účetní závěrka
Praktická zkouška – tematické okruhy Gastronomie
1. Vypracování pracovního postupu pro vylosované téma – scénář
2. Praktické provedení vybraných úkolů ze scénáře
3. Obsluha v běžném provozu, včetně provedení vylosovaného úkonu dovednosti
Žáci si jednotlivě vylosují ze zadaného tematického okruhu a vypracují scénář dle vylosovaného tématu.
Písemné zpracování je nedílnou a nezbytnou součástí praktické maturitní zkoušky.
TÉMATA
1. Svatba snů
2. Velikonoce
3. Výročí hudební skupiny
4. Tři oříšky pro Popelku
5. Halloween
6. Vánoce v moderním trendu
7. Plody podzimu
8. Rodinná oslava
Pokyny pro žáky
Žáci vypracují scénář pro 6 osob dle následující osnovy:
• charakteristika vylosované příležitosti s ohledem na využití v gastronomii
• objednávka akce a potvrzení akce
• časový harmonogram akce
• sestavení slavnostního menu
• nákres místnosti
• zasedací pořádek
• nákres prostření pro 1 osobu, včetně popisu
• servis podávaných pokrmů a nápojů
• žádanka na inventář
• charakteristika podávaných pokrmů a nápojů
• určení servírovaného pokrmu pro praktické provedení (předkrm + výběr z možností úvodní teplý chod a hlavní jídlo, nebo hlavní jídlo a chod na dosycení včetně nápojů dle menu)
• receptury servírovaných pokrmů
• žádanka na suroviny pro servírované pokrmy
• kalkulace cen servírovaných pokrmů včetně DPH a % přirážky
• vyúčtování akce (ceny na základě kvalifikovaného odhadu) - pokladní doklad nebo faktura
1. Praktické provedení vybraných úkolů – vylosované dvojice
- sestavte slavnostní tabuli pro 4 osoby na dané téma, včetně dekoračního stolu
- připravte chody dle zadání (jeden z žáků studený předkrm a hlavní chod, druhý žák teplý mezichod + moučník)
- servis chodů slavnostním způsobem obsluhy ve spolupráci
- vlastní zhodnocení žáka odevzdané práce a praktického výstupu
- součástí hodnocení je dodržování zásad hygieny a bezpečnosti práce, příprava a úklid pracoviště
2. Prezentace odborných dovedností v běžném provozu, včetně provedení vylosovaného úkonu dovednosti
Práce v běžném provozu
• Příprava pracoviště
• Servis pokrmů a nápojů
• Komunikace s hostem
• Vyúčtování s hostem
• Odborná dovednost – příprava vylosovaného úkonu před hostem
Praktická zkouška z odborných předmětů - IKT