Střední škola gastronomie a služeb, Liberec Dvorská 447/29, příspěvková organizace

Gastronomie

Nabídka předmětů profilové části maturitní zkoušky

Obor: 65 – 41- L/01 Gastronomie

Povinné zkoušky:

  • odborné předměty hotelový a restarurační provoz – ústní zkouška – tematické okruhy
  • odborné ekonomické předměty – ústní zkouška – tematické okruhy
  • praktická zkouška z odborných předmětů – gastronomie, IKT

 Nepovinné zkoušky:

žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky

  • anglický jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
  • německý jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
  • matematika – ústní zkouška (pokud si tento předmět nezvolil ve společné části)
  • občanská nauka – ústní zkouška
  • informační a komunikační technologie – ústní zkouška

 Ústní zkouška – tematické okruhy Hotelový a restaurační provoz

  1. Hygiena a BOZP
  2. Zásady zdravé výživy
  3. Banket
  4. Organizace výrobního střediska
  5. Diferencovaná strava
  6. Pivo
  7. Provozní kontrolní činnost
  8. Léčebná strava
  9. Organizační složky hotelu
  10. Ekologie v hotelovém provozu
  11. Kategorizace a klasifikace
  12. Alimentární nákazy
  13. Organizace stravovacího úseku
  14. Personální politika hotelu
  15. Víno
  16. Diferencovaná strava
  17. Úsek ředitele hotelu
  18. Interní směrnice hotelu
  19. Ubytovací úsek hotelu
  20. Alternativní způsoby stravy
  21. Specializace odbytových středisek
  22. Housekeeping
  23. Lihoviny
  24. Nevyvážená a nedostatečná strava
  25. Technický úsek hotelu

Ústní zkouška - tematické okruhy Odborné ekonomické předměty

01. Základy tržní ekonomiky
02. Dlouhodobý majetek a jeho účtování
03. Odpisy majetku a jejich účtování
04. Zásoby, skladování, inventarizace a účtování zásob
05. Bankovnictví a účtování na finančních účtech
06. Marketing
07. Management organizací
08. Platební styk, úvěrové služby, účtování úvěrů
09. Podnikání právnických osob, účtování na kapitálových
účtech
10. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, účtování na
výsledkových účtech
11. Účetní doklady, význam a funkce účetnictví
12. Národní hospodářství a makroekonomické ukazatele
13. Mzdy a jejich účtování
14. Personální práce, komunikace
15. Podnik a jeho postavení na trhu
16. Právní úprava podnikání fyzických osob
17. Daně a jejich účtování
18. Pojišťovnictví
19. Finanční trh
20. Produkt, cena
21. Daňová evidence
22. Podnikání, podnikatelský záměr
23. Distribuce a propagace
24. Kalkulace
25. Účetní závěrka


Praktická zkouška – tematické okruhy Gastronomie
1. Vypracování pracovního postupu pro vylosované téma – scénář
2. Praktické provedení vybraných úkolů ze scénáře
3. Obsluha v běžném provozu, včetně provedení vylosovaného úkonu dovednosti

Žáci si jednotlivě vylosují ze zadaného tematického okruhu a vypracují scénář dle vylosovaného tématu.

Písemné zpracování je nedílnou a nezbytnou součástí praktické maturitní zkoušky.
TÉMATA
1. Svatba snů
2. Velikonoce
3. Výročí hudební skupiny
4. Tři oříšky pro Popelku
5. Halloween
6. Vánoce v moderním trendu
7. Plody podzimu
8. Rodinná oslava

Pokyny pro žáky
Žáci vypracují scénář pro 6 osob dle následující osnovy:
• charakteristika vylosované příležitosti s ohledem na využití v gastronomii
• objednávka akce a potvrzení akce
• časový harmonogram akce
• sestavení slavnostního menu
• nákres místnosti
• zasedací pořádek
• nákres prostření pro 1 osobu, včetně popisu
• servis podávaných pokrmů a nápojů
• žádanka na inventář
• charakteristika podávaných pokrmů a nápojů
• určení servírovaného pokrmu pro praktické provedení (předkrm + výběr z možností úvodní teplý chod a hlavní jídlo, nebo hlavní jídlo a chod na dosycení včetně nápojů dle menu)
• receptury servírovaných pokrmů
• žádanka na suroviny pro servírované pokrmy
• kalkulace cen servírovaných pokrmů včetně DPH a % přirážky
• vyúčtování akce (ceny na základě kvalifikovaného odhadu) - pokladní doklad nebo faktura

1. Praktické provedení vybraných úkolů – vylosované dvojice

- sestavte slavnostní tabuli pro 4 osoby na dané téma, včetně dekoračního stolu
- připravte chody dle zadání (jeden z žáků studený předkrm a hlavní chod, druhý žák teplý mezichod + moučník)
- servis chodů slavnostním způsobem obsluhy ve spolupráci
- vlastní zhodnocení žáka odevzdané práce a praktického výstupu
- součástí hodnocení je dodržování zásad hygieny a bezpečnosti práce, příprava a úklid pracoviště

2. Prezentace odborných dovedností v běžném provozu, včetně provedení vylosovaného úkonu dovednosti
Práce v běžném provozu
• Příprava pracoviště
• Servis pokrmů a nápojů
• Komunikace s hostem
• Vyúčtování s hostem
• Odborná dovednost – příprava vylosovaného úkonu před hostem


 Praktická zkouška z odborných předmětů - IKT

  • Práce v textovém editoru
           zpracování dokumentu dle zadání
  • Práce v tabulkovém procesoru
           vytvoření tabulky ze zadaných údajů
           práce se vzorci
           vytvoření grafu
  • Prezenční manažer
            vytvoření prezentace na zadané téma

 

 

 

 

Firemní údaje Střední škola gastronomie a služeb, Liberec

Dvorská 447/29
460 05, Liberec V                dat.schránka: g42k83i

IČ: 00555053
Kontakt Tel.+420 482 424 360
sosgs@sos-gs.cz