Nabídka předmětů profilové části maturitní zkoušky
Obor: 65 – 41- L/01 Gastronomie
Povinné zkoušky:
Nepovinné zkoušky:
žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky
Ústní zkouška – tematické okruhy Hotelový a restaurační provoz
Okruh č. 1 Hygiena, sanitace a bezpečnost při práci
Okruh č. 2 Zásady správné výživy a regionální potravina
Okruh č. 3 Banketní služby a cateringové služby
Okruh č. 4 Organizace výrobního střediska a moderní technologické postupy
Okruh č. 5 Pivo
Okruh č. 6 Provozní kontrolní činnost v ubytovacím a stravovacím středisku
Okruh č. 7 Přehled organizačních složek hotelu, skartace a archivace v podnicích ubytování a stravování
Okruh č. 8 Diferencovaná strava
Okruh č. 9 Ekologie v hotelovém provozu a využití alternativních zdrojů
Okruh č. 10 Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení a podstata hotelového podnikání
Okruh č. 11 Organizace stravovacího úseku a činnost jednotlivých pracovníků
Okruh č. 12 Personální politika hotelu a význam kvalifikace pro hotelový provoz a služby
Okruh č. 13 Víno
Okruh č. 14 Alimentární nákazy
Okruh č. 15 Úsek ředitele hotelu a pracoviště pro styk s veřejností
Okruh č. 16 Interní směrnice a řády v hotelovém provozu
Okruh č. 17 Ubytovací úsek hotelu a postup při vyřizování stížností hostů
Okruh č. 18 Léčebná výživa a druhy diet
Okruh č. 19 Specializace odbytových středisek, způsoby odbytu a výživa a její význam pro život člověka
Okruh č. 20 Housekeeping
Okruh č. 21 Zásady plánování výstavby moderní kuchyně
Okruh č. 22 Alternativní způsoby stravování
Okruh č. 23 Lihoviny
Okruh č. 24 Organizace a řízení hotelu
Okruh č. 25 Technický úsek hotelu a ostatní pomocné provozy
Ústní zkouška - tematické okruhy Odborné ekonomické předměty
01. Základy tržní ekonomiky
02. Dlouhodobý majetek a jeho účtování
03. Odpisy majetku a jejich účtování
04. Zásoby, skladování, inventarizace a účtování zásob
05. Bankovnictví a účtování na finančních účtech
06. Marketing
07. Management organizací
08. Platební styk, úvěrové služby, účtování úvěrů
09. Podnikání právnických osob, účtování na kapitálových
účtech
10. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, účtování na
výsledkových účtech
11. Účetní doklady, význam a funkce účetnictví
12. Národní hospodářství a makroekonomické ukazatele
13. Mzdy a jejich účtování
14. Personální práce, komunikace
15. Podnik a jeho postavení na trhu
16. Právní úprava podnikání fyzických osob
17. Daně a jejich účtování
18. Pojišťovnictví
19. Finanční trh
20. Produkt, cena
21. Daňová evidence
22. Podnikání, podnikatelský záměr
23. Distribuce a propagace
24. Kalkulace
25. Účetní závěrka
Praktická zkouška - tematické okruhy Gastronomie
Žáci si jednotlivě vylosují ze zadaného tematického okruhu a vypracují scénář dle vylosovaného tématu.
Písemné zpracování je nedílnou a nezbytnou součástí praktické maturitní zkoušky.
TÉMATA
Pokyny pro žáky
Žáci vypracují scénář pro 6 osob dle následující osnovy:
Práce v běžném provozu
Praktická zkouška z odborných předmětů - IKT