Info ZZ
Závěrečné zkoušky - prosinec 2024
Písemná část
Pondělí 2. 12. 2024
Přihlášení pro vykonání závěrečné zkoušky
Přihlášení pro hodnotitele závěrečné zkoušky
Praktická část
- Středa 4. 12. 2024 - Čtvrtek 5. 12. 2024
Ústní část
- Úterý 17. 12. 2024
Info MZ, ZZ, JPZ - ochrana zdraví, čestné prohlášení o neexistenci příznaků.
Nejčastěji zařazované okruhy k závěrečným zkouškám
(ostatní v souladu s RVP)
obor kuchař
obor číšník
obor cukrář
obor krejčí
obor kadeřník
Obor KUCHAŘ - tématické okruhy
pro rok 2017/2018
- Polévky
- Omáčky
- Hovězí maso
- Vepřové maso
- Telecí maso
- Ryby a mořské plody
- Drůbež
- Zvěřina
- Skopové maso
- Výrobky studené kuchyně
- Přílohy
- Ovoce
- Zelenina
- Tepelné úpravy
- Mezinárodní kuchyně
- Diety
- Bezmasé pokrmy
- Mleté maso
- Vnitřnosti
- Pokrmy na objednávku
- Obiloviny
- Vepřové hody
- Zvěřinové speciality
- Moučníky
- Moderní trendy zážitkové gastronomie
- Výrobní středisko
- Hygiena provozu
- Zásady BOZP a PO
- Gastronomická pravidla
- Pracovníci ve výrobním středisku
- Pivo
- Víno
- Nealkoholické nápoje
- Lihoviny
- Teplé předkrmy
- Moučné pokrmy
- Moderní úprava steaků
- Luštěniny
- Houby
- Profesní etika
Obor ČÍŠNÍK - tématické okruhy
pro rok 2017/2018
- Jednoduchá obsluha
- Inventář
- Gastronomické zvyklosti zahraničních hostů
- Diety
- Složitá obsluha
- Systémy obsluhy
- Způsoby obsluhy
- Pracovníci v odbytovém středisku
- Hygiena
- Zásady BOZP a PO
- Slavnostní hostiny
- Společenská setkání
- Moučníky
- Aperitiv a digestiv
- Pivo
- Víno
- Lihoviny
- Míšené nápoje
- Nealkoholické nápoje
- Teplé nápoje
- Práce číšníka u stolu hosta
- Menu
- Jídelní lístky a nápojové lístky
- Bar
- Kavárna
- Vinárna
- Vyšší forma složité obsluhy
- Restaurace
- Pivnice
- Pokrmy na objednávku
- Přílohy
- Snídaně
- Flambování
- Profesní etika
- Káva
- Čaj
- Základní pravidla obsluhy
- Moderní trendy zážitkové gastronomie
- Ubytovací zařízení
- Rychlé občerstvení
Obor CUKRÁŘ - tématické okruhy
pro rok 2017/2018
technologie
- Nahřívané šlehané hmoty
- Lehké šlehané hmoty
- Zvláštní šlehané hmoty
- Hmoty s rychlošlehacím přípravkem
- Těžké šlehané hmoty
- Třené hmoty
- Listové těsto
- Perníkové těsto
- Cukerné roztoky a hmoty
- Náplně
- Smetanové výrobky
- Ozdoby
- Restaurační moučníky
- Zmrzliny
- Jádrové hmoty
- Polevy
- Čajové a pařížské pečivo
- Pálená hmota
- Kynutá těsta
- Speciální výrobky
- Plundrové těsto
- Pevná tuková těsta
- Modelovací hmoty
- Šlehané hmoty nahřívané
- Dietní výrobky
- Plněné čokoládové bonbóny
- Linecká těsta
- Ovoce
- Čokoláda
- Káva, čaj
- Obiloviny
- Tuky
- Mléko, mléčné výrobky
- Pochutiny
- Sacharidy
- Alkoholické nápoje
- Jádroviny
- Sladidla
- Kypřící prostředky
- Zásady správné výživy
- Vejce
- Mouka
- Stroje ….
- Pece….
- Ostatní vybavení cukrářské dílny
SAZ
Hygiena,
varná zařízení
úprava surovin (váhy, stoly, náčiní, nádobí)
na přípravu těst
třecí (tabulírovací) stroje
pečící zařízení
dělící a tužící stroje
dávkovací zařízení
stroje na konečnou úpravu
smažící zařízení
mrazící a chladící zařízení
SUROVINY
zásady racionální výživy
znaky jakosti potravin, zásady skladování
konzervace potravin
cukry a ostatní sladidla
obiloviny
škroby
vejce
mléko a mléčné výrobky
tuky
ovoce a ovocné výrobky
jádroviny
kakao a čokoláda
pochutiny
nápoje
želírovací látky
kypřící prostředky
surovinové směsi a přípravky
přídatné látky
obalové materiály
Obor KREJČÍ - tématické okruhy
pro rok 2017/2018
- Konstrukce sukně.
- Konstrukce dámských kalhot
- Konstrukce halenky.
- Konstrukce šatového kabátku.
- Konstrukce šatů.
- Konstrukce saka.
- Konstrukce dámského pláště.
- Technologický postup zhotovení dámské sukně.
- Technologický postup zhotovení dámských kalhot.
- Technologický postup zhotovení dámské halenky.
- Technologický postup zhotovení dámských šatů.
- Technologický postup zhotovení dámského šatového kabátku nepodšitého.
- Technologický postup zhotovení dámského saka podšitého
- Technologický postup zhotovení dámského pláště podšitého.
- Základy strojového a ručního šití, žehlení, oddělovací proces.
- Zhotovování součástek a částí oděvů, vady oděvů.
- Rozdělení textilních vláken.
- Základy předení, tkaní, vazby tkanin, zušlechťování textilií
- Pleteniny, netkané textilie
- Používané oděvní textilie při zhotovování oděvů.
- Dokončovací práce, kalkulace výrobků, předání výrobku.
- Šicí stroje bez automatizačních prvků.
- Šicí stroje s řetízkovým stehem.
- Obnitkovací stroje.
- Šicí stroje s automatizačními prvky.
Obor KADEŘNÍK - tématické okruhy
pro rok 2017/2018
- Ošetřování vlasů
- Masáže
- Holení
- Dějiny vývoje
- Kadeřnická provozovna
- Vodová ondulace
- Ondulace železem
- Preparace vlasů
- Pánské střihy
- Dámské střihy
- Stříhání dětí
- Odbarvování
- Barvení
- Současné účesové trendy
- Společenský účes
- Poradenská služba
- Význam soutěží v kadeřnické praxi
- Počítačová technika v kadeřnictví
- Základy dekorativním úpravy
- Provozní řád v kadeřnické provozovně
- Kombinované barvení
- Vzorníky barev
- Nářadí a pomůcky ke stříhání vlasů
- Testování alergie pokožky
- Kůže a její ochrana při kadeřnických úkonech
- Fixační přípravky
- Choroby vlasů a pokožky
- Šampony a vlasové vody
- Regenerační přípravky
- Tvorba náročného společenského účesu