Nabídka předmětů profilové části maturitní zkoušky
Obor: 65 – 42- M/01 Hotelnictví
Povinné zkoušky:
Nepovinné zkoušky:
žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky
Ústní zkouška - tematické okruhy Hotelnictví
1) Profil a osobnost managera
2) Diferencované stravování
3) Kontrolní činnost v hotelovém provozu
4) Alternativní způsoby stravování
5) Front office
6) Marketingový mix - 1- 4P
7) Informační technologie v hotelnictví - softwary na ubytovacím a stravovacím úseku
8) Alimentární nákazy
9) Kategorie ubytovaní a klasifikace v ČR
10) Top management hotelového provozu
11) Food and Beverage – hygienické požadavky
12) Marketingový mix 5-8P
13) Trendy v oblasti Food and Beverage- výrobní střediska
14) Slavnostní stolování
15) Zajišťování cateringových služeb
16) Léčebná a ochranná výživa
17) Technický úsek hotelu
18) Fyzické podmínky práce
19) V.I.P klientela - doplňkové služby hotelu
20) Food and Beverage – odbytová střediska
21) Ekologické trendy v hotelovém provozu
22) Směrnice a řády v hotelovém provozu
23) Zásady správné výživy, regionální potravina
24) Housekeeping
25) Personální politika hotelu
Ústní zkouška - tematické okruhy Cestovní ruch
Poznámka:
Základem otázky bude charakteristika destinace a její využití v rámci cestovního ruchu. Každé z těchto rámcových témat bude doplněno otázkami souvisejícími s tvorbou a realizací.
Praktická zkouška - tematické okruhy Odborné předměty
ÚČETNICTVÍ
Mzdy
Účtování běžných účetních případů
Daň z příjmu fyzických osob
Daň z přidané hodnoty
Kalkulace
Inventarizace
Vypracování s použitím vlastních materiálů
Prakticka zkouška - tematické okruhy Odborné předměty
CESTOVNÍ RUCH
PÍSEMNÉ ÚKOLY na ZADANÉ TÉMA:
vylosované téma se zpracovává elektronicky s přístupem na Internet, doba zpracování pět hodin, následně po přestávce se hodnotí ústní výstup
1) Pozvánka: stručná charakteristika zájezdu a všechny informace pro účastníky důležité.
2) Charakteristika skupiny: počet, věk, zájmy, schopnosti, specifika, rizika.
3) Trasa a chronologie: mapa či náčrtek, chronologicky řazené zastávky s časovou dotací.
4) Tři zastavení: 3 samostatné excerpční lístky, z toho jeden k předem danému místu.
5) Předběžná kalkulace: celkové náklady – doprava, 1x nocleh, strava, vstupy apod., cena pro jednotlivého účastníka, případné slevy.
6) Animace:
a) přivítání
b) večerní program (soutěže, zábava, kultura, gastrozážitek apod.)
c) rozloučení.
7) Zdroje informací: internetové adresy aj.
PRAKTICKÁ UKÁZKA ÚSTNÍHO PROJEVU PRŮVODCE:
Jeden z připravených bodů animace (viz písemný úkol č. 6).
Praktická zkouška hotelnictví - tematické okruhy Odborné předměty
GASTRONOMIE
Titulní list – obsahuje níže uvedené náležitosti:
Znak:
Název školy
Téma název vylosovaného tématu
Obor vzdělání
Třída
Školní rok
Jméno a příjmení žáka
- sestavte slavnostní tabuli pro 4 osoby na dané téma / výseč /
- připravte chody dle zadání (jeden z žáků připraví studený předkrm a hlavní chod,
jiný žák připraví mezichod - teplý předkrm a moučník)
- servis chodů slavnostním způsobem obsluhy ve spolupráci
- vlastní zhodnocení žáka odevzdané práce a praktického výstupu
- součástí hodnocení je dodržování zásad hygieny a bezpečnosti práce, příprava a úklid pracoviště
Písemné zpracování je nedílnou a nezbytnou součástí praktické maturitní zkoušky.
Slavnostní hostina pořádaná k příležitosti:
1. Tři oříšky pro popelku
2. Setkání s prezidentem
3. Den regionální potraviny
4. Cesty za vínem, Vinobraní
5. Výročí hudební skupiny
6. Den knihy
7. Pivní slavnosti
8. Halloween
9. Karneval
10. Svět na talíři
11. Kuchyně našich sousedů
12. Olympijské hry – léto, zima
13. Naše rodné město
14. Hudební legendy