Střední škola gastronomie a služeb, Liberec Dvorská 447/29, příspěvková organizace

Hotelnictví ústní

Nabídka předmětů profilové části maturitní zkoušky

Obor: 65 – 42- M/01 Hotelnictví

 Povinné zkoušky:

Nepovinné zkoušky:

žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky

  • anglický jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
  • německý jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
  • matematika – ústní zkouška (pokud si tento předmět nezvolil ve společné části)
  • občanská nauka – ústní zkouška
  • ekonomika – ústní zkouška
  • účetnictví – ústní zkouška
  • právo, marketing a management – ústní zkouška
  • informační a komunikační technologie – ústní zkouška

Ústní zkouška - tematické okruhy Hotelnictví

1) Hotelový managment
2) Diferencovaná strava - I. část
3) Kontrolní činnost v hotelovém provozu
4) Alternativní způsoby stravy
5) Front office
6) Marketingový mix 5 - 8P
7) Hotelové a restaurační softwary
8) Alimentární nákazy
9) Kategorie ubytovacích zařízení, klasifikace v ČR
10) Top management hotelového provozu
11) Food and Beverage – hygienické požadavky
12) Marketingový mix 1 - 4P
13) Trendy v oblasti Food and Beverage – výrobní střediska
14) Slavnostní stolování
15) Diferencovaná strava – II. část
16) Léčebná strava
17) Technický úsek hotelu
18) Fyzické podmínky práce
19) V.I.P. klientela, doplňkové služby hotelu
20) Food and Beverage – odbytová střediska
21) Personální politika hotelu
22) Směrnice a řády v hotelovém provozu
23) Zásady zdravé výživy
24) Housekeeping
25) Ekologické trendy v hotelovém provozu


 Ústní zkouška - tematické okruhy Cestovní ruch

 

  1. Praha
  2. Střední Čechy
  3. České a moravské lázně
  4. Šumava
  5. Krkonoše
  6. Jeseníky
  7. Jižní Čechy
  8. Plzeňsko, Český les
  9. Etnografické oblasti Čech a Moravy
  10. Krušné hory
  11. České středohoří a Poohří
  12. Český ráj
  13. Polabí
  14. Liberecko
  15. Orlické hory, Broumovsko
  16. Východní Čechy
  17. Vysočina
  18. Zlínsko
  19. Olomoucko
  20. Brněnsko a Moravský kras
  21. Vinařská tradice Jižní Moravy
  22. Slezsko
  23. Severní Čechy, České Švýcarsko
  24. Západní Čechy
  25. Beskydy

Poznámka:

Základem otázky bude charakteristika destinace a její využití v rámci cestovního ruchu. Každé z těchto rámcových témat bude doplněno otázkami souvisejícími s tvorbou a realizací.


Praktická zkouška - tematické okruhy Odborné předměty

ÚČETNICTVÍ

⮚ Mzdy
- Výpočet čisté mzdy
- Účtování mezd

⮚ Dlouhodobý majetek
- Výpočet odpisů
- Evidence majetku
- Účtování majetku

⮚ Daň z přidané hodnoty
- Výpočet
- Účtování běžných účetních případů
- Vypořádání s finančním úřadem


Vypracování s použitím vlastních materiálů.


Prakticka zkouška - tematické okruhy Odborné předměty

CESTOVNÍ RUCH

  1. Krumlovská zastavení (Český Krumlov)
  2. Jihočeská gotika (Hluboká nad Vltavou)
  3. Toulky Moravským krasem (Macocha)
  4. Křížem krážem Jesenickem (Jeseník)
  5. Lázeňský trojúhelník (Karlovy Vary)
  6. Okolo Třeboně (Třeboň)
  7. Šumavou na kole (Prachatice)
  8. Do Olomouce nejen za syrečkem (Mariánský sloup v Olomouci)
  9. Kouzlo Vysočiny (Třebíč)
  10. Za slávou husitů (Tábor)
  11. Mikulov – brána jižní Moravy (mikulovský zámek)
  12. Jihočeské moře (Lipno)
  13. Poklady Broumovského výběžku (Náchod)
  14. Chodsko – hrdé, krásné, veselé (Domažlice)
  15. Do Strakonic za Švandou (strakonický hrad)
  16. Pernštejn – perla krásné krajiny (hrad Pernštejn)
  17. Valašsko – kraj tradic a zvyků (Rožnov pod Radhoštěm)
  18. Mělník – město českých královen (mělnický zámek)
  19. Krajem Mikoláše Alše (Písek)
  20. Po stopách Dušana Jurkoviče (Luhačovice)
  21. Putování za Barunkou (Babiččino údolí)
  22. Smetanova Litomyšl (Polička)
  23. Českým rájem za historií (Trosky)
  24. Po stopách čarodějnických procesů (Šumperk)
  25. Za tajemstvím Brna (Špilberk)


PÍSEMNÉ ÚKOLY na ZADANÉ TÉMA:

Téma se zpracovává elektronicky s přístupem na Internet.

Součástí zkoušky je ústní výstup na příslušné téma.

  1. Pozvánka: stručná charakteristika zájezdu a všechny informace pro účastníky důležité.
  2. Charakteristika skupiny: počet, věk, zájmy, schopnosti, specifika, rizika.
  3. Trasa a chronologie: mapa či náčrtek, chronologicky řazené zastávky s časovou dotací.
  4. Tři zastavení: 3 samostatné excerpční lístky, z toho jeden k předem danému místu.
  5. Předběžná kalkulace: celkové náklady – doprava, 1x nocleh, strava, vstupy apod., cena pro jednotlivého účastníka, případné slevy.
  6. Animace:
    a) přivítání
    b) večerní program (soutěže, zábava, kultura, gastrozážitek apod.)
    c) rozloučení.
  7. Zdroje informací: internetové adresy aj.

PRAKTICKÁ UKÁZKA ÚSTNÍHO PROJEVU PRŮVODCE
 


Praktická maturitní zkouška Hotelnictví

GASTRONOMICKÁ ČÁST
1. vypracování pracovního postupu pro vylosované téma dle osnovy
2. praktické provedení vybraných úkolů z písemné přípravy
3. Pracovní postup


• Práce bude mít jednotnou titulní stranu dle šablony školy, musí obsahovat:

Titulní list – obsahuje níže uvedené náležitosti:
Znak
Název školy
Téma - název vylosovaného tématu
Obor vzdělání
Třída
Školní rok
Jméno a příjmení žáka


• za titulním listem následuje obsah (uveďte názvy kapitol, stránkování)
• Text zpracujte na PC, velikost písma textu 12, základní řádkování 1, okraje 2,5 cm levý, 2 cm pravý.
• možno doplnit obrázky a nákresy, fotografie
• součástí musí být seznam použitých zdrojů informací uvedených na konci práce (literatura, normy, internet).
• scénář musí být v plastových deskách, čelní strana kryta průsvitnou fólií, aby byl viditelný titulní list, nezapočítávají se však do počtu stran.
• charakteristika vylosované příležitosti s ohledem na využití v gastronomii
• objednávka akce
• potvrzení akce
• časový harmonogram akce
• návrh slavnostního menu pro 6 osob
• nákres místnosti
• nákres prostření pro 1 osobu, včetně popisu
• zasedací pořádek
• servis podávaných pokrmů a nápojů
• charakteristika podávaných pokrmů
• charakteristika podávaných nápojů
• žádanka na inventář
• určení servírovaného pokrmu pro praktické provedení (předkrm + výběr z možností úvodní teplý chod a hlavní jídlo, nebo hlavní jídlo a chod na dosycení včetně nápojů dle menu)
• receptury servírovaných pokrmů
• žádanka na suroviny pro servírované pokrmy
• kalkulace cen zvolených servírovaných pokrmů – 4 chody – studený předkrm, teplý předkrm – mezichod, hlavní pokrm a moučník
• konečná kalkulace – vyúčtování pro 6 osob včetně DPH a % přirážky
• pokladní doklad nebo faktura


1. Praktické provedení vybraných úkolů – vylosované dvojice
- sestavte slavnostní tabuli pro 4 osoby na dané téma / výseč /
- připravte chody dle zadání (jeden z žáků připraví studený předkrm a hlavní chod,
jiný žák připraví mezichod – teplý předkrm a moučník)
- servis chodů slavnostním způsobem obsluhy ve spolupráci
- vlastní zhodnocení žáka odevzdané práce a praktického výstupu
- součástí hodnocení je dodržování zásad hygieny a bezpečnosti práce, příprava a úklid pracoviště

Písemné zpracování je nedílnou a nezbytnou součástí praktické maturitní zkoušky.

TÉMATA
Slavnostní hostina pořádaná k příležitosti:

1. BARVY A CHUTĚ ORIENTU
2. DEN MATEK
3. HALLOWWEN
4. SVATBA SNŮ
5. POSLEDNÍ LEČ
6. VINOBRANÍ
7. VELIKONOCE
8. PIVNÍ SLAVNOSTI
9. KUCHYNĚ NAŠICH SOUSEDŮ
10. RODINNÁ OSLAVA
11. HUDEBNÍ LEGENDY
12. SVATÝ VALENTÝN
13. VÁNOCE V MODERNÍM TRENDU
14. OTEVŘENÍ KOSMETICKÉHO SALONU 

 

Firemní údaje Střední škola gastronomie a služeb, Liberec

Dvorská 447/29
460 05, Liberec V                dat.schránka: g42k83i

IČ: 00555053
Kontakt Tel.+420 482 424 360
sosgs@sos-gs.cz