Nabídka předmětů profilové části maturitní zkoušky
Obor: 65 – 42- M/01 Hotelnictví
Povinné zkoušky:
Nepovinné zkoušky:
žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky
Ústní zkouška - tematické okruhy Hotelnictví
1) Hotelový managment
2) Diferencovaná strava - I. část
3) Kontrolní činnost v hotelovém provozu
4) Alternativní způsoby stravy
5) Front office
6) Marketingový mix 5 - 8P
7) Hotelové a restaurační softwary
8) Alimentární nákazy
9) Kategorie ubytovacích zařízení, klasifikace v ČR
10) Top management hotelového provozu
11) Food and Beverage – hygienické požadavky
12) Marketingový mix 1 - 4P
13) Trendy v oblasti Food and Beverage – výrobní střediska
14) Slavnostní stolování
15) Diferencovaná strava – II. část
16) Léčebná strava
17) Technický úsek hotelu
18) Fyzické podmínky práce
19) V.I.P. klientela, doplňkové služby hotelu
20) Food and Beverage – odbytová střediska
21) Personální politika hotelu
22) Směrnice a řády v hotelovém provozu
23) Zásady zdravé výživy
24) Housekeeping
25) Ekologické trendy v hotelovém provozu
Ústní zkouška - tematické okruhy Cestovní ruch
Poznámka:
Základem otázky bude charakteristika destinace a její využití v rámci cestovního ruchu. Každé z těchto rámcových témat bude doplněno otázkami souvisejícími s tvorbou a realizací.
Praktická zkouška - tematické okruhy Odborné předměty
ÚČETNICTVÍ
⮚ Mzdy
- Výpočet čisté mzdy
- Účtování mezd
⮚ Dlouhodobý majetek
- Výpočet odpisů
- Evidence majetku
- Účtování majetku
⮚ Daň z přidané hodnoty
- Výpočet
- Účtování běžných účetních případů
- Vypořádání s finančním úřadem
Vypracování s použitím vlastních materiálů.
Prakticka zkouška - tematické okruhy Odborné předměty
CESTOVNÍ RUCH
PÍSEMNÉ ÚKOLY na ZADANÉ TÉMA:
Téma se zpracovává elektronicky s přístupem na Internet.
Součástí zkoušky je ústní výstup na příslušné téma.
PRAKTICKÁ UKÁZKA ÚSTNÍHO PROJEVU PRŮVODCE
Praktická maturitní zkouška Hotelnictví
GASTRONOMICKÁ ČÁST
1. vypracování pracovního postupu pro vylosované téma dle osnovy
2. praktické provedení vybraných úkolů z písemné přípravy
3. Pracovní postup
• Práce bude mít jednotnou titulní stranu dle šablony školy, musí obsahovat:
Titulní list – obsahuje níže uvedené náležitosti:
Znak
Název školy
Téma - název vylosovaného tématu
Obor vzdělání
Třída
Školní rok
Jméno a příjmení žáka
• za titulním listem následuje obsah (uveďte názvy kapitol, stránkování)
• Text zpracujte na PC, velikost písma textu 12, základní řádkování 1, okraje 2,5 cm levý, 2 cm pravý.
• možno doplnit obrázky a nákresy, fotografie
• součástí musí být seznam použitých zdrojů informací uvedených na konci práce (literatura, normy, internet).
• scénář musí být v plastových deskách, čelní strana kryta průsvitnou fólií, aby byl viditelný titulní list, nezapočítávají se však do počtu stran.
• charakteristika vylosované příležitosti s ohledem na využití v gastronomii
• objednávka akce
• potvrzení akce
• časový harmonogram akce
• návrh slavnostního menu pro 6 osob
• nákres místnosti
• nákres prostření pro 1 osobu, včetně popisu
• zasedací pořádek
• servis podávaných pokrmů a nápojů
• charakteristika podávaných pokrmů
• charakteristika podávaných nápojů
• žádanka na inventář
• určení servírovaného pokrmu pro praktické provedení (předkrm + výběr z možností úvodní teplý chod a hlavní jídlo, nebo hlavní jídlo a chod na dosycení včetně nápojů dle menu)
• receptury servírovaných pokrmů
• žádanka na suroviny pro servírované pokrmy
• kalkulace cen zvolených servírovaných pokrmů – 4 chody – studený předkrm, teplý předkrm – mezichod, hlavní pokrm a moučník
• konečná kalkulace – vyúčtování pro 6 osob včetně DPH a % přirážky
• pokladní doklad nebo faktura
1. Praktické provedení vybraných úkolů – vylosované dvojice
- sestavte slavnostní tabuli pro 4 osoby na dané téma / výseč /
- připravte chody dle zadání (jeden z žáků připraví studený předkrm a hlavní chod,
jiný žák připraví mezichod – teplý předkrm a moučník)
- servis chodů slavnostním způsobem obsluhy ve spolupráci
- vlastní zhodnocení žáka odevzdané práce a praktického výstupu
- součástí hodnocení je dodržování zásad hygieny a bezpečnosti práce, příprava a úklid pracoviště
Písemné zpracování je nedílnou a nezbytnou součástí praktické maturitní zkoušky.
TÉMATA
Slavnostní hostina pořádaná k příležitosti:
1. BARVY A CHUTĚ ORIENTU
2. DEN MATEK
3. HALLOWWEN
4. SVATBA SNŮ
5. POSLEDNÍ LEČ
6. VINOBRANÍ
7. VELIKONOCE
8. PIVNÍ SLAVNOSTI
9. KUCHYNĚ NAŠICH SOUSEDŮ
10. RODINNÁ OSLAVA
11. HUDEBNÍ LEGENDY
12. SVATÝ VALENTÝN
13. VÁNOCE V MODERNÍM TRENDU
14. OTEVŘENÍ KOSMETICKÉHO SALONU