24. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie-
Mezinárodní mistrovství české republiky
Soutěž se konala 18. – 21. 1. 2018 Výstaviště Brno
V kuchařské kategorii se utkalo 33 studentů.
V oboru kuchař si soutěžící vylosoval jeden z deseti tzv. „black boxů“ (tajných košů), kde nalezl určitý druh masa a čtyři hlavní suroviny, z nichž měl za úkol pokrm připravit. Po seznámení s jednotlivými položkami začínal běžet čtyřicetiminutový interval, během nějž si soutěžící ujasnil základní technologický postup, připravil vše potřebné, inventář a zbylé suroviny na přípravu a určil název pokrmu. V tuto dobu se mohl radit se svým učitelem. V časovém limitu 45 minut, který měl soutěžící na přípravu čtyř porcí, již pracoval ve studiu zcela sám pod dohledem poroty i přítomných diváků.
Soutěže se zúčastnil žák – Jan Žídek – 3. ročník
Z tajného koše si vylosoval tyto suroviny: panenku, parmazán, pancettu, růžičkovou kapustu.
Název pokrmu:
Panenka pečená v bylinkách, masová paštika s parmazánem, pepřová omáčka, žemlový knedlíček, růžičková kapusta s pancettou
Umístění - ZLATÉ PÁSMO A CELKOVÉ UMÍSTĚNÍ 2. MÍSTO