Střední škola gastronomie a služeb, Liberec Dvorská 447/29, příspěvková organizace

2017-Exkuze TEREZÍN

Dne 17. 10. 2017 se třídy HT3. a HT4. účastnily odborné exkurze v rámci výuky humanitních předmětů a cestovního ruchu.

Navštívili jsme krásné historické město Litoměřice, v ranní mlze jsme prošli náměstím, tichými parky a úzkými uličkami. Od paní Mgr. Palové jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí z historie i literárních dějin. Prohlédli jsme si dokonce domeček, kde pobýval a zemřel K. H. Mácha.

Návštěva Památníku Terezín byla smutná, depresivní, ale nesmírně důležitá a zajímavá. Někteří z nás ani netušili, jaké hrůzy se zde odehrávaly. S mnoha návštěvníky z ciziny jsme tiše procházeli místy, kde muselo trpět a umírat tolik nevinných lidí. Když jsme si v Muzeu ghetta prohlíželi obrázky malých dětí a četli jsme si jejich krásné, smutné básničky, nemohli jsme uvěřit, jak bezbřehá může být lidská krutost. Uvědomili jsme si, jak citlivě děti vnímaly příšernou realitu kolem sebe a že jejich nehasnoucí naděje na návrat domů byla marná. A naskakovala nám husí kůže. Nesmíme na to zapomenout.

Naší poslední zastávkou byla krásná barokní zahrada zámku Ploskovice. Ukázala se nám v zlatavých barvách slunného podzimu a jako třpytivé šperky se na trávníku u fontány předvedli hrdí pávi.

Sláva, nazdar výletu, nezmokli jsme a už se těšíme, kam se spolu podíváme příště.  

Bára Sadílková, Veronika Lužová a Jana Kolářová, studentky.

Firemní údaje Střední škola gastronomie a služeb, Liberec

Dvorská 447/29
460 05, Liberec V                dat.schránka: g42k83i

IČ: 00555053
Kontakt Tel.+420 482 424 360
sosgs@sos-gs.cz