Střední škola gastronomie a služeb, Liberec Dvorská 447/29, příspěvková organizace

2017-Brno

Mistrovství České republiky s meznároní účastí

23.ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie-
Soutěž se konala pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála, a kontinentálního ředitele WACS pro střední Evropu, prezidenta AKC ČR Bc. Miroslava Kubece

Odborný program

27.mezinárodního veletrhu průmyslu cestovního ruchu GO
28.mezinárodního veletrhu turistických možností v regionech- REGIONTOUR
Festival krajových specialit a regionální potraviny RegFoodFest

Soutěž se konala 19. – 21. 1. 2017 v Brně

            Soutěž  byla určena pro studenty středních odborných škol s gastronomickým zaměřením, mezi letošní účastníky bylo osmdesát procent státních škol„ Gastro Junior Brno – Bidvest cup je, především zvýšení prestiže zmíněných profesí.  Jde o špičkovou soutěž, které předcházejí dílčí nominační klání mezi školami, z nichž pouze ty nejúspěšnější mají možnost nominovat své zástupce na Gastro Junior Brno – Bidvest cup. Samotná účast je vizitkou výborné práce pedagogů i provozů, kteří soutěžící na jejich budoucí povolání kvalitně připravují.

             V kuchařské kategorii se utkalo 26 studentů, v číšnické kategorii 27 studentů.
 - v oboru kuchař si soutěžící vylosoval jeden z deseti tzv. „black boxů“ (tajných košů), kde nalezl určitý druh masa a čtyři hlavní suroviny, z nichž měl za úkol pokrm připravit. Po seznámení s jednotlivými položkami začínal běžet třicetiminutový interval, během nějž si soutěžící ujasnil základní technologický postup, připravil vše potřebné, inventář a zbylé suroviny na přípravu a určil název pokrmu. V tuto dobu se mohl radit se svým učitelem OV - trenérem.  V časovém limitu 45 minut, který měl soutěžící na přípravu čtyř porcí, již pracoval ve studiu zcela sám pod dohledem poroty i přítomných diváků.

Soutěže se zúčastnil žák – Daniel Polák – 3. ročník

Z tajného koše si vylosoval tyto suroviny – MOŘSKÝ VLK, RAJČATA, ANČOVIČKY, FENYKL
NÁZEV POKRMU – MOŘSKÝ VLK PEČENÝ V PAPILOTĚ, PIKATNÍ RYBÍ KROKETA, RIZOTO  S PARMAZÁNEM,RAJČATOVÁ OMÁČKA, ZELENINA  NA SMETANĚ
Umístění -  ZLATÉ OCENĚNÍ

- v oboru číšník měl soutěžící za úkol připravit u stolu dvě porce palačinek, dále k nim zvolit, připravit a naservírovat vhodný nápoj, představit záměr prodeje pokrmu a nápoje v ústní i písemné formě a po skončení praktického úkolu každého soutěžícího ještě čekala jazyková zkouška v anglickém, německém, nebo ruském jazyce.

Soutěže se zúčastnila žákyně Danitová Barbora – 3. ročník

Připravovala  formou sladkého dezertu – „CITRÓNOVÁ FLAMBOVANÁ PALAČINKA SYPANÁ PRAŽENÝMI MANDLEMI, A ŠLEHAČKOU, ZDOBENÁ OVOCEM KAKI, TEPLÝ NÁPOJ – MANDLOVÝ PUNČ“
Umístění -  ZLATÉ OCENĚNÍ

Firemní údaje Střední škola gastronomie a služeb, Liberec

Dvorská 447/29
460 05, Liberec V                dat.schránka: g42k83i

IČ: 00555053
Kontakt Tel.+420 482 424 360
sosgs@sos-gs.cz