Střední škola gastronomie a služeb, Liberec Dvorská 447/29, příspěvková organizace

2016-Praha

Císař Karel IV. 1316 – 2016

  Zajímá Vás historie? Obdivujete inteligenci, rozhled a houževnatost císaře a českého krále Karla IV.? Je Vaším koníčkem výtvarné umění? Rádi se občas vydáte za hranice všedních dní?

  Na všechny tyto otázky si odpověděli studenti třídy HT4. kladně. Během několika málo zářijových dní se dokázali dohodnout a zorganizovat návštěvu výstavy, věnované výročí 700 let od narození nejznámějšího českého panovníka, v Národní galerii v Praze. A měli opravdu štěstí. Podařilo se jim získat jedny z posledních časových vstupenek, pouhých 5 dní před ukončením výstavy a jejím převezením do Norimberku.

  20. září 2016, když se 27 členů výpravy vylodilo na Novém Městě, byla Praha opravdu zlatá. Plná podzimního sluníčka a zahraničních turistů. Od chrámu Paní Marie Sněžné, českého Sainte-Chapelle, založeného Karlem pouhý den po jeho korunovaci českým králem, jsme se vydali do Františkánské zahrady, barokní zelené enklávy růží a bylinek. Prohlédli jsme si prestižní Lucernu i Zlatou husu a spěchali k Vltavě, zkontrolovat, zda tam dosud stojí Národní divadlo bez úhony. A opravdu – Zlatá kaplička zářila, jak se patří! Cesta kolem stříbropěnné řeky byla pohodová, zato na Karlově mostě byla ohromná mačkanice. Jako zázrakem jsme se ve Valdštejnské zahradě sešli všichni. Před jízdárnou na nás již čekala paní kustodka a opět jsme měli štěstí: byla to ta nejsympatičtější paní s nejkrásnějším sametovým hlasem, navíc obrovská odbornice na středověk a Karla zvláště. Cestou mezi exponáty se k nám přidávalo mnoho cizích lidí, nestačili jsme je odhánět a svoji průvodkyni ubránit pro sebe. A tak jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o dětství a vzdělání císaře, o jeho sběratelské vášni, o vynikajících králových kamarádech, jeho umělcích a spolupracovnících. Žasli jsme nad krásou vzácných exponátů (i nad jejich pojišťovací cenou).

  Ani se nám domů nechtělo – slíbili jsme si, že se brzy opět pustíme do přípravy podobné akce. A na závěr se musíme pochválit: nejen že jsme v Praze byli všichni ze třídy a opravdu se nikdo nenudil, ale Kája Hynková celou túru Prahou i výstavou prošla dokonce v ortéze – všechna čest!

Studenti HT4. a učitelské duo Palová - Parmová

 

Firemní údaje Střední škola gastronomie a služeb, Liberec

Dvorská 447/29
460 05, Liberec V                dat.schránka: g42k83i

IČ: 00555053
Kontakt Tel.+420 482 424 360
sosgs@sos-gs.cz